Onze droom

Droom wordt werkelijkheid voor Hetty en Harry Leijstra

Interview Nieuwe Dockumer Courant van 21 febr 2008.
Hetty en Harry Leijstra zijn beide 46 jaar. Hij is geboren in Rinsumageest en opgegroeid in Dokkum. Zij is een geboren en getogen Dokkumer. Tot voor kort woonden ze op een mooie, zelf verbouwde woonboerderij in Hantumhuizen en hadden een goede baan. Zij was 26 jaar lang receptioniste bij het zwembad in Dokkum en hij 18 jaar timmerman en daarna 10 jaar keukenmonteur in Noard Burgum. Toch durfden ze de stap te zetten om uit het vertrouwde wereldje te stappen. “We hebben het er altijd over gehad om een eigen camping te beginnen en keken regelmatig op internet naar de mogelijkheden. Een paar jaar geleden hakten we de knoop door en besloten we actie te ondernemen” aldus Hetty Leijstra.

Eerst keken ze naar campings in Nederland, maar dat bleek al gauw te duur.
Vorig jaar bezocht het stel 3 campings in Duitsland. “Daar hadden we geen goed gevoel bij. Het type campings beviel ons niet, met veel vaste en vooral ook kleine plaatsen voor caravans, campers en tenten” verteld Harry. Tijdens hun vierde kampeervakantie naar Tsjechië vroegen ze zich hardop af: waarom beginnen we hier eigenlijk geen camping?
Vooral de vrijheid op de campings spreekt de friezen aan.”Je hebt in dit land geen afgebakende plekken en de honden hoeven niet aan de lijn. De meren zijn toegankelijk voor iedereen en je ziet nergens verbodsborden”.
De lage prijzen noemen Hetty en Harry een leuke bijkomstigheid. Al wordt ook in Tsjechië alles duurder. Maar het is nog steeds niet te vergelijken met Nederland.

In oktober 2007 verkochten de Leijstra`s hun huis in Hantumhuizen, waardoor de druk om iets te vinden groter werd. “Binnen tien maanden zijn we acht keer naar Tsjechië geweest om Campings te bekijken. In november 2007 was het raak.
Via een makelaar in Leeuwarden, die een kantoor in Tsjechië heeft, kwamen ze op een camping in Dobronice uit in Zuid Bohemen.

Het unieke aan deze camping is het eilandje in het midden, dat omgeven is door de rivier Lužnice. “Daar kunnen de caravans en tenten staan”zegt Hetty terwijl ze op de plattegrond wijst. Aan de vaste wal staat hun eigen huis met de receptie en daar omheen drie andere grote gebouwen met daarin 6 appartementen. Verder telt de camping 20 trekkershutten. Ook is er een recreatiezaal, een restaurant en een groot terras.

In totaal heeft de camping een oppervlakte van 3 hectare. “Deze camping is echt precies wat we zochten”. Via de makelaar in Leeuwarden is alles inmiddels geregeld. Dat ging niet zomaar, pas vorige week dinsdag was alles rond. De handtekening moet nog worden gezet. Dat gaat 25 februari gebeuren. Dan krijgen Harry en Hetty ook de sleutel en kunnen ze aan de slag. We willen ons voorbereiden op het komende zomerseizoen. Daar verwachten we nog niks van, maar iedereen is uiteraard al welkom.

Hetty en Harry kunnen slechts een paar woorden Tsjechisch praten, maar hopen de taal snel onder de knie te krijgen als ze daar eenmaal wonen. “En met handen en voeten komen we ook een heel eind” zo weet Hetty uit ervaring. Aan de ene kant vinden ze het moeilijk om vrienden en familie in Nederland achter te laten. | “Maar Tsjechië is met de auto goed te doen. Het is duizend kilometer rijden. Als we willen zijn we binnen een dag weer in Dokkum”.
door Klasina van der Werf